Изток и Запад? Все едно. Вече става дума за Север и Юг.

Изток и Запад? Все едно. Вече става дума за Север и Юг.
Бранденбургската порта в Берлин. Снимка: Bernt Rostad, flickr.com
A A+ A++ A

На днешния ден преди 25 години Германия се обедини, а ГДР престана да съществува. По този повод Spiegel Online публикува резултатите от анкета, която доказва, че за този период различията са изгладени.

Падането на Берлинската стена и мирната революция в Германия – вече минаха 25 години. Младите днес не са преживели последната глава в историята на ГДР. Тези на възраст между 16 и 29 години винаги са могли да казват, каквото си искат или да купят каквото им трябва. Били са достатъчно свободни да пътуват до онези страни, които ги интересуват. Възпитавани са обаче от родители, чиито животи са силно повлияни от немското разделение. Дали тези млади са повлияни по някакъв начин от мисленето „Изток-Запад“?

Добрата новина е: Децата на обединена Германия разпознават повече общи черти отколкото различия между Изтока и Запада. Това е заключението на репрезентативна анкета, проведена екслузивно от SPIEGEL ONLINE. Начинът на мислене и политическите възгледи са почти еднакви, единствено прави впечатление по-ниското заплащане на изток.

Колкото по-млади са хората, толкова по-позитивно мислят и смятат, че Изтока и Запада на Германия правят единен народ. Една солидна група дори смята, че северногерманците се различават много по-силно от южногерманците отколкото Оситата от Веситата (от немски Ossis и Wessis – разговорно название на хората от източните провинции, бившата ГДР и тези от Западна Германия – буквално източняци и западняци, БЕЛ. РЕД.).

За допитването, обхванало цялата федерална република, институтът Форза (Forsa Institut) задава на 1001 репрезантивно избрани немци на възраст между 16 и 29 години следните въпроси:

  • Би ли живял в друга част на Германия?

  • Общите черти или различията надделяват между източно и западногерманците?

  • Какво най-често различава западногерманците от източногерманците?

  • А може ли това да се сравни с разликите между северногерманците и южногерманците?

74% от младите на възраст 16-29 са израснали в Западна Германия, а 19% - в Източна. Повечето от тях живеят и до днес там, където са израснали. 6 на сто за прекарали детството си извън Германия. Почти всеки трети от тези, израснали на изток, приема идеята да се премести на запад. Сред западногерманците готовността за преместване на изток не е толкова голяма, но въпреки това почти всеки втори в тази група се представя достатъчно мобилен. Готовността за преместване в големите градове е по-голяма и се повишава със степента на завършено образование – диплома за средно или висше.

Резултатът от допитването показва, че 57% от младите виждат германците 25 години след обединението като единен народ, 32% виждат повече различия, а 8 на сто се колебаят по този въпрос.

Все пак на въпроса „кои са най-големите разлики между източно и западногерманците?“ повечето отговорят спонтанно поне с една характеристика: 23% посочват по-ниските заплати в бившата ГДР, други 19% посочват черти на характера или различия в манталитета като „източните са по-приятелски настроени и по-отворени“ или „западногерманците са арогантни“. Любопитно е, че всички останали различия като политически възгледи, минало, стандарт на живот, служебно положение или инфраструктура са посочени от по-малко от 10% от анкетираните. Още по интересно е, че всеки четвърти не е отговорил абсолютно нищо на този въпрос.

#Германия #обединение #Запад #Изток #Север #юг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"