За първи път в медицината: Жена роди с присадена матка

За първи път в медицината: Жена роди с присадена матка
A A+ A++ A

36-годишна жена от Швеция е първата в света, родила след присаждане на матка. 

Майката е добре, както и бебето, появило на бял свят миналия месец в 31-та седмица от бременността чрез цезарово сечение с тегло 1,775 кг, твърди британското специализирано списание "Дъ Лансит", описвайки случая като революционен. 

Жената е родена без матка, но яйчниците й са непокътнати. Присадената матка е на 61-годишна жена, която е семейна приятелка, а менопаузата й била преди 7 години. Органът е бил трансплантиран миналата година, а реципиентката е била подложена на ин витро оплождане.

Година след трансплантацията ембрион в много ранен стадий е вкаран в присадения орган. Три седмици по-късно тестът за бременност бил положителен.

"Нашият успех се базира на повече от 10 години на интензивни изследвания на животните и хирургично обучение от нашия екип. Той открива възможност за лечение на много млади жени по света, които страдат от безплодие на матката. Нещо повече, ние демонстрирахме възможността за присаждане на жива донорска матка, дори от донор в постменопауза", споделия ръководителят на експеримента проф. Матс Брестрьом от университета в Гьотеборг (Gu.se).

#здраве #медицина #раждане #жена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »