Хаос и припаднали хора пред РИК-овете в София и провинция

Хаос и припаднали хора пред РИК-овете в София и провинция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хаос, напрежение и припаднали хора може да опишат изборната нощ в Районната избирателна комисия на София, Пловдив и други градове.

Истински кошмар за членовете на секционните комисии в Пловдив настъпи, когато започнаха да предават чувалите с бюлетини в РИК. Панаирната палата се оказа тясна и хората буквално бяха набутани един до друг. Някои чакаха цяла нощ, седнали на пода.

Лошата организация, бавната обработка на документите и умората доведоха повечето до ръба на нервна криза. На предела на силите си малко след полунощ някои от чакащите припаднаха. Наложи се да пристигне екип на Спешна помощ. 8 жени и двама мъже с хипертония и сърдечни проблеми колабираха.

Преброяването на преференциалния вот се оказа препъни камъкът. В много протоколи той бил грешно отбелязан. Това забави обработката на документите.

В СИК също имаше лоша организация. Недоволството на хората растеше. Причината е, че на няколко секции се пада един бус на Столичната община, от където отговарят за превоза на бюлетините до РИК-овете.

Хората се оплакаха, че дори в някои секции подготовката на бюлетините да е приключила към 20:30 часа, са пристигнали пред НДК след 23:30 часа. 

Напрежението пред НДК продължи до малките часове на нощта. Според общината проверката на председателите на секционните комисии през скенер и засилените мерки за сигурност са довели до опашките.

Друг проблем според членовете на комисиите е, че много малък е броят на компютрите в районните избирателни комисии, които обработват изборните книжа и това забавя процеса още повече.

От МВР съобщиха, че след затварянето на изборните секции, служителите на ведомството охраняват и съпровождат изборните книжа до съответните РИК. Няма регистрирани произшествия при осигуряването на пожарната безопасност на обектите, свързани с произвеждането на изборите.

Общо 71 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна, съобщиха от прокуратурата.

#бюлетини #НДК #Пловдив #София #РИК #СИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2019
Последно от Избори 2019

Всички новини от Избори 2019 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"