Царят показва събрани от него карикатури, пише мемоари

Общество | 15 октомври 2014, сряда / 15:24| Показвания:Управлението на Симеон Сакскобургготски е оспорвано от мнозина. Едно обаче е сигурно - след връщането си в България и влизането във властта бившият премиер е започнал да събира всички карикатури, в които е герой.

През годините събрал 100 рисунки, публикувани основно във вестниците. Има и такива, които е получавал лично.

Автори са предимно български художници, сред които изявени имена като Ивайло Нинов, Христо Комарницки, Анри Кулев и Стефан Попа.

Част от тази лична колекция ще бъде изложена от днес до 9 ноември в галерия "Кредо Бонум" (ул. "Славянска" 2), в София, по инициатива и на Либералния институт за политически анализи (ЛИПА).

Сергей Станишев най-често присъства в карикатурите до Симеон, защото след края на мандата на НДСВ през 2005 г., БСП сформира кабинет с НДСВ и ДПС, и управлява в тройна коалиция в следващите четири години.

“Умението да се шегуваш с несгодите в живота, да можеш да приемаш с хумор житейските ситуации и да гледаш с доза ирония на самия себе си са неоценими качества за всеки от нас”, смята Симеон Втори. Разкрива също, че в момента пише своите мемомари.

Чрез експозицията иска да изкаже своята признателност и да подкрепи авторите за тяхната остроумност и находчивост.

Колекционирането на карикатури е семейна черта на българската царска фамилия. Борис Трети, бащата на Симеон, имал същото хоби, но нищо от него не е запазено. Там преобладавали рисунките на големите Александър Жендов и Илия Бешков.


Тагове: изложба, карикатури, карикатура, Симеон Сакскобургготски, Ивайло Нинов, Христо Комарницки, Анри Кулев, Стефан Попа

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси