Ебола в САЩ: заразената е летяла със самолет

Ебола в САЩ: заразената е летяла със самолет
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В САЩ растат страховете в контекста на разпространението на ебола. Сега става ясно, че вторият случай на ебола, заразената американска медицинска сестра е имала лека температура, когато се е качила в самолета, за да се прибере в Далас след посещение в Охайо. Тя е информирала за това здравните власти при качването си в самолета, съобщават Ройтерс и CNN. Тъй като температурата й е била 37,5 градуса, т.е. по-ниска от критичния маркер 38 градуса и не е имала никакви други симптоми на болестта, тя не е била спряна от пътуване със самолета.

Сега от съображения за сигурност всички пътници от полета на Frontier Airline са призовани да се свържат с властите. Самият самолет е бил изваден от графика за дезинфекция. Медицинската сестра не е кървяла по време на полета (симптом в по-късен стадий на ебола), така че е малко вероятно други пасажери да са се заразили от нея, смята Том Фрийден, директор на американската здравна служба CDC. Болната е преместена междувременно в специална клиника в Атланта.

Съмнения в сигурността на самолетния транспорт вече проявява и Джон Бонър, говорител на Сената и един от най-могъщите републиканци в американската политика. „В своята реч на 16 септември президентът Обама заяви, че вероятността ебола дасеразпространи в САЩ е екстремнониска“, казва Бонър. „От тогава вече има заразени американци, а много хора са били изложени на възможно заразяване. Сега чуваме, че една заразена жена е летяла до Охайо. Сега Обама трябвада мисли за по-ефективни мерки“. Към тези мерки трябва по думите на сенатора да се причисли и забрана за полети от Западна Африка. Тази възможност трябва „непременно да бъде обмислена“ от американския президент. До момента подобна забрана за полети беше отхвърляна от правителството.

Президентът Обама отмени в сряда посещение в Ню Джърси и Кънектикът и обяви по-висока степен на внимание за здравните власти в третирането на случаи на ебола в САЩ. „Приемаме това много сериозно и на най-високо правителствено ниво“, казва той. Центровете за контрол на заразяванията ще изпращат възможно най-бързо екип във всяка болница, в която има установен случай, „нещо като Swat екип“, който на място да води служителите на болницата стъпка по стъпка. Екипът трябва да реагира в рамкитена 24 часа.

Опитът от изминалите седмици показва, че неспециализирани болници не могат да се справят с третирането на болни от ебола. Ако всички предписаниясеспазват точно обаче, рискът от заразяване бил „съвсем, съвсем малък“. Стотици медицински сестри и санитари обаче сигнализират чрез браншовия си съюз на национално ниво, че техните болници не са подготвени да се справят с предизвикателството на ебола – вируса.

#ебола #САЩ #медицинска сестра #Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"