Яйцата: поскъпват на едро, поевтиняват на дребно

Яйцата: поскъпват на едро, поевтиняват на дребно
С 1-2 стотинки се понижават цените на яйцата в големите търговски вериги през последната седмица.
A A+ A++ A

Цените на яйцата в големите търговски вериги се понижават с 1-2 стотинки, а тези в по-малките търговски обекти остават същите.

Средно за страната цените на дребно на яйца - размер М и размер L в големите супермаркети, и през тази седмица, както и през миналата са по-високи от тези в по-малките търговски обекти, отчитат от Министерството на земеделието и храните.
При средната цена на едро на яйцата обаче се отчита леко покачване с 0,01 лв. През последната седмица средната цена на едро на яйца размер М за страната е 0,33 лв./бр., като на борсите в различните области варира между 0,30 лв./бр. в Ямбол до 0,36 лв./бр. в Ловеч.

На борсите в девет от областните центрове се отчита поскъпване на яйцата в рамките на 0,01 – 0,06 лв./бр., най-значително в Бургас (с 0,06 лв./бр.), Велико Търново (с 0,04 лв./бр.), Благоевград и Сливен (с по 0,03 лв./бр.). В други шест области – Варна, Русе, Силистра, Плевен, София и Хасково цените на едро се понижават с по 0,01 – 0,02 лв./бр.

По области цените на дребно на яйца размер М в големите търговски вериги са в границите от 0,35 лв./бр. до 0,40 лв./бр. В дванадесет от областите цените на дребно на този размер яйца бележат понижение с между 0,01 и 0,03 лв./бр., като най-значително то е във Варна.

В големите супермаркети цените на яйца размер L се движат в интервала от 0,37 лв./бр. до 0,45 лв./бр., като най-ниските стойности са отчетени в Шумен, а най-високите в Пазарджик.

В дванадесет области се регистрира изменение на цените в големите търговски вериги спрямо предходната седмица, като във всички от тях движението е в низходяща посока. Понижението на ценовите нива е в рамките на 0,01 - 0,05 лв./бр., най-чувствително в Шумен, Враца, Добрич, Монтана и Пловдив.

Цените на яйца размер L, предлагани в другите търговски обекти, са в интервала от 0,35 лв./бр. в Добрич до 0,44 лв./бр. в Плевен. В шест области на страната е регистрирано поевтиняване на яйцата от този размер спрямо предходната седмица, най-значително в Търговище – с 0,04 лв./бр., или 9,1%. Само в Габрово и Добрич цените нарастват с по 0,01 лв./бр.

#яйца #цени #търговски вериги #супермаркети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"