Над 150 представления във втората Нощ на театрите

Над 150 представления във втората Нощ на театрите
Кадър от "Волпоне" в Сатирата
A A+ A++ A

Над 150 представления и пърформанси, музикални изпълнения и изложби, отворени врати, театрални срещи и прожекции в София и още 10 града ще има във второто издание на инициативата "Нощ на театрите" на 15 ноември.

Символичното начало е още в 11:00 ч. с „отворени врати” в Народен театър „Иван Вазов” и в Софийска опера и балет.

Операта подготвя рекордна 16-часова програма

от детски представления, оперен концерт, балетна премиера и открит урок. Специален гост е оперната прима Александрина Милчева. Ще бъдат прожектирани и трите филма, произведени през 2014 г. по случай 100 години от рождението на световния бас Борис Христов, и още две ленти - за 125-годишнината от рождението на голямата оперна певица Христина Морфова, и за 85-годишния юбилей на прочутия бас Николай Гяуров.

Среща-разговор с актьорите от „Арт" ще има в Сатиричен театър „Алеко Константинов". Самото представление ще се играе от 16:00 ч., а след него "Волпоне" и "Бурунданга".

Разходки зад кулисите ще предложат на гостите си Драматичен театър „Никола Вапцаров” Благоевград и Родопския театър в Смолян.

Истински театрален маратон с множество събития и театрални срещи ще има и в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” Варна. А жителите и гостите на Пловдив могат да присъстват на открита репетиция в пловдивския театър.

На Голямата сцена ще се състои премиерата на документалния филм „Народен театър „Иван Вазов" – институцията", посветен на

110-та годишнина от основаването на театъра

Лентата ще има две прожекции - от 16:30 и 22:30 ч. Същия ден е и премиерата на "Мечтата на Наташа" от Ярослава Пулинович. Режисьор е Ованес Торосян, а в ролите - Милена Ерменкова, София Рухова, Ася Димитрова и Александър Томов.

Много от събитията в "Нощ на театрите" са с вход свободен, а в повечето театри цените на билетите са преференциални.

Форматът на инициативата няма аналог в България. Именно по-различното „случване” я прави достатъчно очаквана, изпълнена с мистичност и много интересни за театралните почитатели събития и форми.

Историята

Зад идеята "Нощ на театрите" стои Елеонора Роси от Франция. Пилотното издание е през 2008 г. в Хърватия. Инициатор е Детският театър в Дубрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Още първото издание събира хиляди почитатели и няма как да не стане по-мащабен и международен през следващите години. В Хърватия се превръща в национално събитие, в което участват всички значими театри. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, Белгия, Чехия и България.

В Мадрид, например, театралните зали предлагат намалени билети за определени представления, а преоблечени в костюми артисти играят на открито, като част от уличната театрална програма. В Берлин културните институции са отворени до късно и предлагат много кратки продукции на посетителите, така че да имат възможността да посетят и видят повече представления. /ДД

#театър #театри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »