Мисията успешна: За първи път сонда кацна на комета

Мисията успешна: За първи път сонда кацна на комета
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

За пръв път в историята човечеството успя да спусне апарат върху комета, носеща се в открития космос на над 500 милиона километра от Земята.

Постиженията е на мисията "Розета" на международния екип на Европейската космическа агенция, която се управлява от център в германския град Дармщат. Специалистите изчислиха кога точно би трябвало да има контакт между апарата и кометата, но в продължение на около 35 минути напрегнато изчакваха да пристигне сигналът, потвърждаващ успешен край на тази фаза.

Новината за историческото кацане беше обявена от Европейската космическа агенция. Роботът "Филе" кацна върху кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко около седем часа след отделянето му от кораба – майка "Росета" на повече от 510 милиона километра от дома. 

"На кометата сме", съобщи Европейската космическа агенция.

Учените се надяват роботът, оборудван с 10 инструмента, да отключи тайните на кометите, направени от лед и прах, които може да са помогнали за създаването на живота на Земята.

На борда има батерии, които да захранват апаратурата в продължение на една седмица, но ако соларните панели на корпуса не са замърсени и заработят нормално, ще има захранване за много месеци напред.

Една от първите задачи на "Филе" е да направи панорамни снимки на околното пространство. Така за пръв път хората ще видят повърхност на комета от непосредствена близост.

#Розета #комета #земя #робот #сонда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"