Фокусът на "Българската Коледа" - децата с вродени заболявания

Фокусът на "Българската Коледа" - децата с вродени заболявания
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев във вторник официално даде старт на 12-тото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа". В Националната кардиологична болница той обяви, че тази година фокусът ще падне върху децата с най-често срещаните вродени заболявания - сърдечни и дихателни, метаболитни и ендокринни, на нервната и отделителната система.

Държавният глава изтъкна, че у нас ежегодно се раждат средно 3500 малчугани с подобни вродени заболявания, като между 600 и 700 са тези със сърдечни малформации. Почти половината от тях се нуждаят от хирургично лечение, за което е необходима високотехнологична и модерна апаратура.

Оборудването в момента е остаряло и трябва да бъде заменено с нова апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение, категоричен е Плевнелиев.

С парите, които ще се съберат от тазгодишната инициатива, ще се финансират именно университетски и областни болници, които се занимават с ранното откриване и адекватното лечение на вродените заболявания при деца.

Президентът не пропусна да благодари на българите за проявеното състрадание и благородност при единадесетото издание на "Българската Коледа", което бе посветено на децата с увредено зрение и слух и събра над 2 млн.лв., които помогнаха на рекордния брой от 524 българчета и осигуриха апаратура на 30 лечебни заведения в цялата страна.

#Българската Коледа #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"