До 30 декември сменяме джипито

До 30 декември сменяме джипито
A A+ A++ A

От 1 до 30 декември всеки гражданин с редовни здравноосигурителни права може да смени личния си лекар с друг, напомнят от здравната каса.

Формулярът за смяна или т.нар. регистрационна форма за постоянен избор може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК. Намира се в секцията "Вие питате".

При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран от пациента. Това става по служебен път.

При попълване на формуляра за смяна здравноосигуреното лице трябва да впише своите лични данни. Новоизбраният общопрактикуващ лекар също трябва да въведе данните си и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреният е направил новия избор. От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване при новия си личен лекар.

Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната книжка на пациента, като тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в регистрационната форма за постоянен избор.

Здравноосигуреното лице трябва да предостави на новоизбрания личен лекар извлечение с копия от медицинската документация. Те се изготвят от предишния личен лекар. Хронично болните пациенти предоставят на новоизбрания личен лекар за попълване своята рецептурна книжка.

Следващата смяна на общопрактикуващ лекар е през юни.

#личен лекар #смяна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »