Стефан Цанков: Основен приоритет е да има електронен регистър на язовирите

Стефан Цанков: Основен приоритет е да има електронен регистър на язовирите
Ще има нова дирекция, която ще се занимава само с язовирите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При язовирите трябва да се приложи системата за контрол, както при други съоръжения с повишена опасност. Това каза председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков за novinite.bg.

В началото на седмицата правителството реши да възложи техническия контрол и управлението на язовирите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). За целта ще бъдат предприети законодателни промени в Закона за водите. По данни на държавата 78 от водните съоръжения са в предаварийно състояние, а 268 са с неясна собственост.

"Имаме опит в съоръженията с повишена опасност. Там системите са ясни - ползвател, отговорно лице, поддържащи фирми. Тези системи ще ги приложим и за язовирите", заяви Цанков.

Той обяви, че ще има нова дирекция, която ще се занимава само с язовирите.

"Първият важен елемент е кой е собственикът, кой е ползвателят и кое е назначеното отговорно лице за това съоръжение. Основният приоритет ще бъде да имаме един електронен регистър, в който да имаме съоръженията, колко са, кои са и какви са техническите им характеристики и допълнително кои ще бъдат назначените отговорни лица", заяви Цанков.

Шефът на агенцията за метрологичен и технически надзор обясни, че със сигурност ще е необходимо закупуване на специализирано оборудване, с което да може професионално да се извършат проверките по стени, бетонни и стоманобетонни съоръжения, за да може да се гарантира безопасност.

Цанков обяви, че вариантите за извършване на действия са първо да се правят предписания.

"Втората стъпка, ако те не се спазват, паралелно с тях да се налагат наказателно-административни мерки и ако и това не помага, вече ще се минава към спиране на съоръженията и съответно тяхното контролирано изпускане", заяви той.

Цанков увери, че няма да бъде допуснато собственици, арендатори или други лица да експлоатират съоръжения, които са опасни.

"Дълго време от тези язовири е добивано електричество, рибни запаси, но не са били поддържани", каза той и допълни, че няма как едно съоръжение само да бъде експлоатирано и за него да не бъдат полагани никакви грижи десетилетия наред.

 

#Стефан Цанков #приоритет #електронен #регистър #язовирите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"