Дончев: Очакваме ЕК да излезе с ясна позиция за „Южен поток”

Дончев: Очакваме ЕК да излезе с ясна позиция за „Южен поток”
Взето е решение да бъде създадена работна група на високо равнище за координиране усилията на държавите в изграждането и развитието на трансграничните енергийни проекти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавите-членки на Европейския съюз дадоха мандат на заместник-председателя на Европейската комисия по енергийния съюз Марош Шевчович да изясни ситуацията около неофициалната позиция на Русия към изграждането на проекта „Южен поток”.

Това заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев след среща в Брюксел с комисар Марош Шевчович и министрите на енергетиката на Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния.

Дончев изрази разочарование, че срещата е завършила без категорична и окончателна европейска позиция по "Южен поток" въпреки, че от българска страна многократно е била поискана такава позиция.

"За нас е важен отговор "да" или отговор "не". Ние нямаме подобен писмен отговор или позиция от руска страна. Нормално е да настояваме да го има от страна на комисията, доколкото България преди няколко месеца си е дилегирала правото на ЕК да преговаря с Русия, заяви Дончев, цитиран от БНР.

На работната среща държавите-членки са се обединили около тезата, че интерконекторните връзки в Югоизточна Европа трябва да бъдат изградени, като специално внимание е било отделено на газовите връзки на България със съседните страни Гръция, Румъния, Турция и Сърбия, съобщиха от правителствена информационна служба.

Взето е решение да бъде създадена работна група на високо равнище за координиране усилията на държавите в изграждането и развитието на трансграничните енергийни проекти.

#Томислав Дончев #ЕК #излезе #позиция #„Южен поток”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"