След бедствието Южна България си отдъхва

След бедствието Южна България си отдъхва
Екипите на Пожарна безопасност и доброволци отводняват над 120 наводнени дворове, приземни етажи и мазета в Съединение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След бедствието Южна България си отдъхва. Регистриран е лек спад в нивото на реките. След като дни наред в няколко общини бе обявено бедствено положение, сега жителите им могат да са по-спокойни.

Дежурният в дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщава пред БНР, че река Тунджа при Ямбол е спаднала с 10 см през последното денонощие. Обстановката в Елхово обаче все още е критична, тъй като равнището се е задържало на 4 м и 33 см. Това ниво е с 40 см по-високо от критичното.

Продължават да са под вода няколко улици, градският парк, стадионът и обработваема земя. Отводняването обаче все още е невъзмоно, тъй като нивото трябва да спадне до 3 м и 90 см. Това се очаква да стане в края на следващата седмица. Все пак в града няма да се обявява бедствено положение или принудителна евакуаци на жителите, освен ако няма пряка заплаха за здравето и живота им.

Река Марица е със спад на нивото с 22 см, като в Елхово той е 1 см. В Старозагорско река Сазлия е спаднала с с 40 см, с приблизително толкова е намало равнището и на другите две опасни реки в района.

Продължава работата и по преустабновяването на замърсяването на река Луда Яна с отровни рудни води от хвостохранилището при село Цар Асен. Водата се изпомпва от водоема и ниво се е понижило с 30 см, но изтичането в реката продължава. Все пак обемът на съоръжението е над безопасната кота от метър и половина. Поради тази причина остава в сила забраната да се ползва питейна вода в селата Росен и Цар Асен, преди да станат ясни резултатите от взетите проби.

Възстановено е електрозахранването в селата в община Белоградчик. В Хасково е възстановено водоподаването, но водата все още не е годна за пиене.

#Южна България #Марица #наводнения #Тунджа #Ямбол #Цар Асен #Белоградчик #Хасково

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"