Пламнаха бали с тютюн на площада в Хвостяне

Пламнаха бали с тютюн на площада в Хвостяне
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бали с тютюн пламнаха и на площада в хаджидимовското село Хвостяне. Тютюнопроизводителите заявиха, че са отчаяни от ниските изкупни цени.

"Ние сме подвластни на хората, които стоят с костюми. Вчера застанаха политиците на едно ремарке и казаха, че ще оправят нещата. Аз ще има кажа – късно се сещате да оправяте нещата, защото във всяка къща джобовете са празни", заяви пред БНР Иван Сабахлъков, организатор  от наскоро създадено сдружение "Басма".

От 72 селища в Гоцеделчевския район има само 6 комисии на три фирми, които изкупуват тютюна. Цената падна до скандалните 2 лева, а най-високата е 4,50 лева, обясни той.

Макар че не вярват на политиците, хората настояха премиерът Борисов да защити тютюнопроизводителите пред натиска на фирмите: "Както е намерил за КТБ да я оправи с 3 млрд. заем, така да изтегли и за нас", разсъждават те.

Близо 300 кг тютюн на тютюнопроизводителя Мустафа бе върнат от изкупвача като некачествен. Отчаян той запали продукцията си, за която се е грижел 8 месеца.

По-рано днес от земеделското ведомство информираха, че производството на тютюн на територията на страната ще се извършва единствено и само от регистрирани лица, т.е. ангажиментът за вписване на информация по договора в регистъра ще бъде задължително.

Това са част от промените, които МЗХ публикува за обществено обсъждане в Закона на тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ), съобщиха от ведомството.

В промените се предвижда създаването на два нови регистъра - на производители и на търговци, с минимум критерии за включване в тях. С тяхното въвеждане ще се запълни липсата на навременна и точна информация за случващото се в сектора. Регистърът на тютюнопроизводителите ще включва информация относно сключените договори за изкупуване на тютюн за текущата изкупна кампания. Той ще съдържа данни за планирания по договор тютюн за изкупуване и за реално изкупените количества. Производството на тютюн на територията на страната ще се извършва единствено и само от регистрирани лица, т.е. ангажиментът за вписване на информация по договора в регистъра ще бъде задължително.

Другият регистър – на търговците, ще съдържа основната информация за лицата, които се занимават с изкупуване на тютюн. За вписване в регистъра ще се заявяват както годишните програми за предвижданите количества, така също и производствените мощности. Ще се акцентира и върху регистрацията на лицата, които търгуват с непреработен тютюн, предназначен за директна продажба.

Целта на измененията е намирането на баланс между сегашната ситуация на пълна либерализация и тоталната регулация на пазара.

За справяне със задълбочаващата се тенденция за влошаване на качеството на произвеждания в България тютюн и невъзможност да се отговори на предизвикателствата на местния и световен пазар ще се адаптират механизмите за контрол при производство и търговия с тютюневи семена към единствения официално акредитиран орган – Изпълнителната агенция по апробация и семеконтрол. Също така, ще бъдат актуализирани и текстовете, касаещи експертите по тютюна и намесата им при независимото окачествяване на тютюна при изкупуване.

#тютюн #тютюнопроизводители #регистър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"