Бивш социален министър за пенсионната реформа: Опитваме се да прехвърлим от болната на здравата глава

Бивш социален министър за пенсионната реформа: Опитваме се да прехвърлим от болната на здравата глава
Иван Нейков
A A+ A++ A

Една от грешките, които се допуска около пенсионната реформа, е формула „Или-или" - или НОИ, или пенсионен капиталов фонд, тоест има противопоставяне. А всъщност моделът е направен така, че и двете системи да работят заедно.

Мнението е на бившия социален министър Иван Нейков.  Ако аз получавам само една пенсия от НОИ и ако друг човек получава пенсия от НОИ и пенсия от фонд, вторият стълб е винаги по-добър от първия, защото има по-добра доходност, обясни още той в ефира на Нова ТВ.

Опитваме се да прехвърлим от болната на здравата глава, каза още Нейков. По думите му

не фондът е виновен, когато работодателят не е внасял парите

Парите в пенсионния фонд не са на фонда, той и да иска, не може да ги вземе. Може да ги инвестира където си иска, практически, вметна Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа".

"Парите се инвестират, но има строга регулация за това, каза Нейков. Ако фалира фондът, парите остават. Ако парите са инвестирани лошо, значи държавата е направила лош закон. 15 години фондовете работят. 15 години фондовете плащат пенсии. 15 години фондовете са платили над 800 милиона лева на реални живи хора".

По думите му,

ако фондовете се разклатят, това ще означава, че няма кой да купува държавните ценни на книжа на Министерството на финансите

Манолов отбеляза, че сега работещите нямат избор. Парите им се внасят, където реши работодателят. Никой не те пита искаш ли, не искаш ли, каза той. Ние казваме на хората да направят избор, а не е ясно как. 

Разчитане на ниската култура не е оправдание за никого, посочи от своя страна Манолов. Според него човек дори трябва да разчита не на две пенсии, а да може да инвестира дори и на пет места. Манолов е категоричен, че не трябва държавният и частните фондове да се противопоставят. Не бива всички яйца да се носят в една кошница, допълни той.

"Ние искаме от хората да направят информиран избор, без да ги информираме, посочи Иван Нейков. Винаги е по-добре с две пенсии. Сумата е по-голяма".

#пенсионна реформа #Иван Нейков #Димитър Манолов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"