Приеха поправките в Закона за МВР, предложени от Цветан Цветанов

Приеха поправките в Закона за МВР, предложени от Цветан Цветанов
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Промените в Закона за МВР бяха приети на първо четене в Народното събрание. Те бяха предложени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и негови колеги от ГЕРБ.

Промените се отнасят за изваждането на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и връщането й в системата на Министерството на вътрешните работи.

С промените, внесени от Цветанов, се връщат и правомощия на президента да назначава със своя указ председателя на ДАНС и главния секретар на МВР по предложение на Министерски съвет. Въвежда се и конкурсно начало за растеж в системата. 

Приети бяха и поправки в същия закон, внесени от Реформаторския блок, които налагат задължението на полицаите, които охранят публични мероприятия да носят идентификационни номера.

Общо 128 народни представители от управляващото мнозинство и БДЦ подкрепиха поправките. Срещу тях се обявиха общо 58 от БСП, ДПС и "Атака".

Един депутат от БСП също подкрепи законопроекта на Цветанов, като не стана ясно дали става дума за грешка при гласуването.

#Закон за МВР #Цветан Цветанов #поправки #ДАНС #ГДБОП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »