Отиде си голямата италианска актриса Вирна Лизи

Отиде си голямата италианска актриса Вирна Лизи
снимка: Flickr
A A+ A++ A

Италианската актриса Вирна Лизи е починала на 78-годишна възраст. Тъжната вест съобщи синът на звездата, уточнявайки, че тя е починала в съня си вследствие на неизлечимо заболяване.

Италианката, която Холувид смяташе за новата Мерилин Монро, е участвала във филми на най-големите режисьори, сред които Алберто Латуада, Марио Моничели, Дино Рици, Анри Верньой, Джоузеф Лоузи.

В своите близо 80 филма на големия екран и в около 40 за телевизията италианската звезда се превъплъщаваше в различни образи – от вампир до неузнаваема възрастна жена, но винаги беше блестяща. След около 40-годишна кариера тя беше обявена за най-добра актриса в Кан през 1994 г. за ролята си на Катерина Медичи в "Кралица Марго" на Патрис Шеро. Тя й донесе и награда Сезар за най-добра поддържаща женска роля.

Вирна е родена в Анкона, Италия, на 8 ноември 1936 г. и прекарва там първите години от живота си преди да се установи в Рим със семейството си. Тя е на 16 години, когато певецът Джакомо Пондинела, приятел на нейните родители, ги убеждава да й позволят да играе с него в музикалната комедия "E Napoli canta".

Тя продължава с малки роли до "Жената на деня" на Франческо Мазели от 1956 г. Следват драматизациите на малкия екран. Вирна играе и на театралната сцена благодарение на Виторио Гасман, който я представя на Джорджо Стрелер, директор на Театро пиколо в Милано.

След брака си през април 1960 г. с римския архитект Франко Пеши тя поставя на първо място личния си живот, но се връща на големия екран във филма "Ева" под режисурата на Джоузеф Лоузи, след това в "Черното лале" от 1963 г. и "Куклите" от 1964 г. Повикана в Холивуд, тя взема със себе си сина си Корадо и съпруга си и подписва седемгодишен договор с Парамаунт. Тя обаче отказва роли на сексапилна блондинка и така се отказва от участие във филма "Барбарела" на Роже Вадим, който ще се превърне в голям успех за Джейн Фонда. След едва три години Вирна разваля договорите си с Холивуд.

Кариерата й продължава в Рим, Париж, Лондон и Берлин, както и в холивудски продукции като "Синята брада" и "Змията". Кариерата й на големия екран завършва с филмите на Кристина Коменчини "Там, където те отведе сърцето" и "Най-хубавият ден в живота ми". Вирна оставя ярка следа и на малкия екран в телевизионния филм "Балзак" на Жозе Даян, в който си партнира с Жерар Депардийо, Жана Моро и Фани Ардан.

Смъртта на съпруга й през септември 2013 г. я остави вдовица след 53-годишна любовна история, заобиколена от сина си и тримата си внуци.

#починала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"