Неправилното размразяване на месо крие риск от хранителни натравяния

Неправилното размразяване на месо крие риск от хранителни натравяния
A A+ A++ A

Никога не размразявайте месо във ваната или бараката в градината, защото това крие риск от разпространението на опасни бактерии. Една от тях е кампилобактер, която предизвиква около 280 000 отравяния годишно, 100 от които са с фатален край.

Според изследване на британска агенция за хранителни стандарти 69 на сто от хората, които купуват замразена пуйка за Коледа, я размразяват на неподходящото място, а само една четвърт правят това при подходящите условия в хладилника.

Неправилното приготвяне на пуйката за празничната вечеря може да направи храната да изглежда добре и да бъде вкусна, но да съдържа скрит риск, който не може да бъде усетен.

Специалистите съветват да се следват указанията за приготвяне, описани на опаковката на пуйката. Тя трябва да се размрази в хладилника или на хладно място, за да се забави развитието на опасни бактерии.

Птицата трябва да бъде покрита или в оригиналната опаковка, или в контейнер на дъното на хладилника, където да се събират течностите, образували се при размразяване.

#отравяне #натравяне #бактерия #бактерии #размразяване #пуйка #месо #здраве #вечеря #Коледа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"