Празнуваме Бъдни вечер

Празнуваме Бъдни вечер
Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Днес празнуваме един от най-важните и светли семейни празници - Бъдни вечер. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос.

Празникът е посветен на дома, огнището и на починалите предци - родственици.

Днешният ден се нарича още още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. На Бъдни вечер завършват и четиридесетдневните коледни пости.

На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е: 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия - колкото са месеците в годината.

Преди да се седне на масата, вечерята непременно трябва да бъде кадена. Това е обичай, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян масата и останалите помещения в дома. С този ритуал се прогонват злите и нечисти сили от дома.

След четене на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата. Първото парче се оставя на Богородица пред домашната икона. Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това трапезата не се раздига след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.

Днес имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин.

Вечерната литургия за Бъдни вечер в катедралния храм "Св. Александър Невски" в София ще започне в 18 часа. На вечерната служба ще присъства и държавният глава Росен Плевнелиев.

#празнуваме #Бъдни вечер #раждане #Исус Христос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »