Южна Корея предложи на Северна Корея разгвори на "високо равнище"

Южна Корея предложи на Северна Корея разгвори на "високо равнище"
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Южна Корея е предложила на Северна Корея да се проведат разговори на високо ниво по отношение на предложението за мирно обединение на двете държави, съобщава Би Би Си.

Министърът на обединението Рио Кил Че е изразил надежда, че ще бъде обсъдено семействата, разделени за повече от 60 заради Корейската война отново да се съберат заедно.
Все още не е даден официален отговор на предложението от Пхенян.
По-рано от Севера сметнаха желанието за обединение с Юга като опит за завладяване.

„Северът и Югът трябва да се изправят лице в лице и да начертаят план за мирно обединение“, е посочил Че по време на пресконференция и е добавил, че за тази цел правят официално предложение на Северна Корея за провеждане на разговори през януари догодина.

Министърът е уточнил, че се надява отговорът на Севера да е положителен и е предложил да се срещнат в Сеул или Пхенян, или който и да е друг град, посочен от Северна Корея.
Последните официални разговори на високо ниво бяха през февруари и доведоха до обединението на някои корейски семейства.

Още разговори бяха предвидени в октомври, но те бяха отложени заради обвиненията на Севера, че Южна Корея не прави достатъчно, за да ограничи разпространението на листовки срещу правителството в Пхенян до границата с балони.

Двете Кореи са технически във война от 1950-53, когато конфликтът между двете страни завършва с примирие, но не и с мирен договор.

#Северна Корея #Южна Корея #обединение #Севера #Юга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »