Армията ще помага на МВР за охраната по границата

Армията ще помага на МВР за охраната по границата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Около месец март 2015 година се очаква засилване на миграционния натиск към страната". Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева на брифинг в Министерски съвет.

Министерство на отбраната ще поеме транспортирането на служителите на Министерство на вътрешните работи, които охраняват българо-турската граница. То ще предостави  транспорт, машини и други, за да допълни усилията на МВР.

Ще бъдат назначени нови около 700 служители на "Гранична полиция" и ще се доизгради

защитно съоръжение по границата с дължина от 131 километра,

стана ясно след оперативното заседание на Министерски съвет, в което взеха участие и министрите Веселин Вучков и Николай Ненчев.

Меглена Кунева обяви, че идеята на тези мерки е да не се налага 900 полицаи от вътрешността на страната да бъдат изтегляни към границата.

„Българската страна ще използва най-добрите опити и възможност, която има, за да направи тази граница охраняема, така че да няма толкова голяма нужда от жива сила, която да се изтегля от страната“, допълни Меглена Кунева.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обяви, че през 2014 г. са похарчени

близо 60 млн. лева за справяне с бежанския натиск.

В разходите се включват не просто парите за охрана на границата, а цялата изградена система, свързана с миграционния натиск. По думите му през 2015 г.  цялата операция може да струва на страната близо 97 млн. лева.

„Готови сме на пунктовете да реагираме при всякаква ситуация, но проблемът не е в пунктовете.

Проблемът е в „Зелена граница“, уточни Вучков.

Той поясни, че постепенно откомандирова и прекратява операциите в най-опасните участъци, където няма пътища и условия за работа. Откомандировани са 101 души в най-проблемните участъци - Малко Търново и Средец. 

По думите на Вучков няма опасност българо-турската граница да остане без охрана, тъй като откомандироването се случва поетапно.

#миграционен #натиск #март

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »