Добрата новина днес: Щастието по света и у нас нараства

Добрата новина днес: Щастието по света и у нас нараства
A A+ A++ A

Каква по-хубава новина в края на 2014 г. от това, че щастието по света нараства. Доказва го годишното 38-о поред глобално изследване „Край на годината“ на „Галъп интернешънъл“. Проучени са перспективите, очакванията, възгледите и убежденията на над 64 хиляди души от 65 страни по целия свят.

70 процента от хората по света казват, че са щастливи от живота си – при 60% през миналата година. Въпреки това, само 42% вярват, че следващата година ще е икономически успешна за тяхната страна.

Фиджи е страната с най-щастливо население 

в света (93%), докато в дъното на класацията е Ирак с 31%. Африка (75%) и Азия (63%) са най-уверени, че 2015 г. ще бъде по-добра от 2014 г. Само 12% от западноевропейците смятат, че 2015 г. ще бъде година на икономически просперитет.

Три от пет души по света биха воювали за страната си. Лидер в тази класация е регионът на Близкия Изток и Северна Африка със 77%, в ярък контраст със Западна Европа (25%).

От всички интервюирани само 6% определят себе си като нещастни, в сравнение с 12% през миналата година. Тези, които са нито щастливи нито нещастни, остават на стабилни нива – 23% тази година срещу 26% през миналата.

Африка изглежда като най-щастливият регион през 2014 г.

(83% положителни отговори), следвана от Азия (77%). Същевременно, респондентите от Океания, региона на Близкия Изток и Северна Африка и Западна Европа са най-малко щастливи, респективно с 14, 13 и 11 на сто деклариращи, че са нещастни или много нещастни.

Най-щастливата страна в Западна и Източна Европа е Финландия, където 80% от хората, декларират че са щастливи, но Финландия е леко по-назад в класацията от най-щастливата нация в света – Фиджи, където 93% от респондентите казват, че са щастливи или много щастливи. 

Най-нещастната нация в Източна и Западна Европа пък е Гърция

където 24% от анкетираните заявяват, че са нещастни или много нещастни, което не е изненадващо предвид  неотдавнашната икономическа криза в страната. На опашката на тази класация се нарежда Ирак, където близо една трета заявява, че са нещастни или много нещастни.

Къде е България? В региона на Източна Европа щастливи са 58% от отговорилите, а 6% заявяват, че не са. 33% остават „посредата“. На този фон България стои по-зле: 31% от българите декларират щастие, 49% - не се чувстват нито щастливи, нито нещастни, а нещастните и много нещастните с живота си са 15%. Останалите 4% се затрудняват или отказват да отговорят.

Все пак, и

у нас щастливите хора са повече от нещастните

но най-много са онези, които не могат да определят.

В глобална перспектива изследването сочи, че около половината (53%) от попитаните мислят, че 2015 г. ще бъде по-добра от 2014 г. – 5 пункта повече в сравнение с миналогодишното издание на изследването.

Делът на онези, които смятат, че идващата година ще ще бъде по-лоша, пада с 5 пункта в сравнение с миналото издание на изследването - до 15%. 

Африка (75%) и Азия (63%) са най-големите оптимисти за следващата година. Обратно, Източна Европа и региона на Близкия Изток и Северна Африка и Западна Европа се оказват най-песимистичните региони - съответно с 28, 27
и 26 на сто, които мислят, че 2015 г. ще бъде по-лоша от 2014 г.

Нигерия се оказва най-позитивно настроената страна за 2015 г.

като 85% от интервюираните там смятат, че 2015 г. ще бъде по-добра. Ливан пък е най-песимистичен - само 26% декларират, че вярват по-добрата нова година, а 52% смятат, че ще идващата година ще е по-лоша.  В изночноевропейския регион отговорите по тази тема са поделени по около една трета оптимизъм, песимизъм и „без промяна”.

На този фон българите изглеждат песимисти за 2015 г. По-малко от 20% от запитаните декларират, че следващата година ще е по-добра от предишната, над една трета са песимисти, а още толкова мислят, че годината ще е същата. 12% се затруднуват да отговорят.

На въпроса очакват ли просперитет на икономиката през следващата година, 42% от запитаните в западните страни  отговарят, че нещата ще се подобряват, докато 23% смятат, че

идващата година ще се характеризира с икономически затруднения

В западноевропейските държави запитаните продължават да вярват, че икономиките ще страдат през 2015 г., като 44% изразяват мнение, че годината ще бъде същата, каквато бе и 2014 г., 40% считат, че ще бъде по-трудна година, а само 12% заявяват, че 2015 г. ще е година на икономически просперитет. Тези картина е продължение на миналогодишната, когато 42% вярваха, че идващата година ще е година на икономически трудности, а само 11% - че ще е година на просперитет.

Оптимистично настроена като цяло, Нигерия се оказа в случая най-оптимистичната и относно икономиката с 80% вяра в просперитет в следващата година.

Най-песимистични страни се оказаха Франция, Сърбия, Гърция и Белгия

със съответно 57, 56, 54 и 54 процента считащи, че следващата година ще е година на икономически трудности, и само съответно 6, 15, 12 и 4 на сто вярващи, че тя  ще е успешна.

България не прави изключение от държавите от Западна и Източна Европа относно икономическия просперитет, като само 12% смятат, че 2015 г. ще е успешна в икономически план година срещу 45%, които са на обратното мнение.

Жан-Марк Леже, президент на асоциация УИН/„Галъп интернешънъл“ коментира: “Докато перспективите относно световната икономика остават непредвидими, то нашето щастие отказва да бъде помрачено и си остава на високо ниво по цялото земно кълбо. Тазгодишното ни проучване убедително показа, че хората по света са изпълнени с нарастващ оптимизъм и вярват, че 2015 г. се очертава да бъде една добра година.”

#проучване #изследване #Галъп #щастие #щастлив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"