4-ма изявени карикатуристи на „Шарли Ебдо” са сред жертвите на атентата

Свят | 7 януари 2015, сряда / 17:07| Показвания:снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният карикатурист на френското сатирично издание „Шарли Ебдо” Стефан Шарбоние-Шарб е сред жертвите на атентата в редакцията на медията. Още трима от изявените карикатуристи са сред убитите 12 души, съобщават световните агенции, като се позовават на предварителни информации.

Неизвестни въоръжени нападатели с автомати "Калашников" откриха стрелба в редакцията на медията.
По предварителни данни сред убитите са карикатуристът, редактор и директор по издателската дейност Стефан Шарбоние – Шарб (47 г.) и художниците Жан Кабу (76 г.), Бернар Верла - Тиню (57 г.) и легендарният Жорж Уолински (79 г.).

По непотвърдена информация нападателите са били трима. Сред възможните причини за нападението е скорошна карикатура, осмиваща лидера на групировката „Ислямска държава”.

Част от журналистите и служителите в медията са успели да се спасят от нападателите си, като се качили на покрива на сградата.  Във видео, снимано от журналист от редакцията от покрива, се вижда, че мъжете викат "Алах акбар" ("Господ е велик"), докато стрелят. Според очевидци нападателите крещели още „Ние отмъстихме за пророка".


Тагове: редакция, издание, покрив, Франция, списание, атентат, карикатури

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси