Франция тъгува. В страната е обявен 3-дневен траур

Свят | 8 януари 2015, четвъртък / 07:12| Показвания:снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция тъгува за жертвите от кървавия атентата в редакцията на списание "Шарли ебдо". В страната е обявен 3-дневен траур. Това обяви президентът Франсоа Оланд в своето обръщение към нацията.

При атентата вчера (7 януари) неизвестни въоръжени мъже с автомати "Калашников" откриха стрелба в редакцията на парижкото издание. При нападението 12 души бяха убити, имаше и ранени.

През следващите три дни националните флагове в страната ще бъдат спуснати наполовина. По обяд ще бъде запазена и минута мълчание в памет на загиналите.

По-рано стана ясно, че един от заподозрените за атаката в изданието се е предал. Става въпрос за 18-годишният Хамид Мурад. Той е братовчед на друг заподозрян -Шериф Куаши. Мурад е като съучастник, подпомагал стрелците. За неговото присъствие в колата полицията научава от очевидец. Той се предава в полицията в град Шарлвил-Мезиер, "след като видял, че името му се споменава в социалните мрежи", обясни източник, близък до следствието. Негови приятели по-рано се опитаха да му осигурят алиби, твърдейки, че са му съученици и че по време на атаката той е бил в часове в гимназията.

Френската полиция разпространи обръщение към гражданите с призив за откриване на свидетели на кървавото нападение в редакцията на "Шарли ебдо". Разпространени бяха снимки на двамата заподозрени братя, които продължават да се издирват. Според силите на реда двамата братя, които са познати на полицията, са опасни и вероятно са въоръжени. Срещу тях има издадени заповеди за арест. Братята са от алжирски произход - 34-годишният Саид Куаши и 32-годишният Шериф Куаши са родени в Париж и имат френско гражданство.


Тагове: карикатури, атентат, списание, Франция, покрив, издание, редакция, Шарли

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси