Договорено: езиковите гимназии с прием от пети клас

Договорено: езиковите гимназии с прием от пети клас
A A+ A++ A

Депутати от ГЕРБ и БСП са се договорили в комисията по образование и наука в парламента за законодателни промени, които да дадат възможност на езиковите и хуманитарните гимназии да приемат ученици от пети клас, а не както досега след седми.

Статутът на учебните заведения няма да се променя.

„Договорихме се математическите гимназии да имат прием от 5-и клас, защото тогава избуяват математическите таланти, а за да не се сърдят - това право да получат и други гимназии”, обяснява пред "Труд" депутатът от левицата Кирчо Атанасов.

В предишния вариант на законопроекта за просветата се предвиждаше математическите училища, които искат да имат класове преди гимназиалния курс, да станат обикновени учебни заведения. Това предизвика масови възражения от страна на родители и педагози.

Приехме промяната, защото има езикови гимназии, които от години искат да имат по-ранно обучение, обяснява и председателката на комисията Милена Дамянова (ГЕРБ). Мотивът е, че много от тях работят успешно, а и така ще бъдат поставени в конкурентна среда.

„Не може да има повече от една паралелка в 5-и клас в математическа гимназия в страната. Този прием е само за деца таланти, а не по принцип”, допълва Атанасов, който е дългогодишен директор на Пловдивската математическа гимназия. За Софийската математическа гимназия паралелките ще са три.


#гимназии #прием #пети клас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници