Лидери на десетки държави поведоха Марша на солидарността

Лидери на десетки държави поведоха Марша на солидарността
A A+ A++ A

Държавни ръководители от десетки държави поведоха в 16.25 часа Марша на солидарността, с който гражданското общество във Франция дава отговор на терористичните атаки, довели до смъртта на 17 човека в последните дни.

На първа линия в многохилядното шествие из парижките булеварди са президентът Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Украйна Петро Порошенко, италианският премиер Матео Ренци, полският министър-председател Доналд Туск, гръцкият премиер Андонис Самарас, председателят на Европейския парламент Марин Шулц, косовският вицепремиер и външен министър Хашим Тачи, палестинският президент Махмуд Абас и израелският премиер Бенямин Нетаняху. Българският премиер Бойко Борисов също участва в шествието.

Всички са със сериозно изражение и напредват в стегнати редици, предава кореспондент на АФП.

На предните редици са и оцелелите редактори от "Шарли Ебдо", близки на загиналите карикатуристи и журналисти, разстреляни в редакцията на сатиристичното списание. "Площадът на свободата на словото" не побира множеството хора. Хиляди от тях са издигнали лозунга "Аз съм Шарли", други държат плакати "Развейте химикалките си", "Свобода на словото".

Днес Париж е столицата на света, заяви по-рано президентът на Френската република Франсоа Оланд пред членовете на правителството, събрали се в Елисейския дворец. Цялата страна ще се извиси към най-доброто, добави държавният глава по повод марша, който е в отговор на кървавите джихадистки атаки, отнели живота на 17 души във Франция и предизвикали шок в света.

Над 600 хиляди души са участвали през целия ден в демонстрациите срещу тероризма в големите градове на Франция, докато в Париж се събраха между 1,3 и 1,5 милиона демонстранти, предаде АФП.

Между 150 и 200 хиляди демонстранти са излезли по улиците на Лион, докато в Бордо акцията е събрала най-малко 100 хиляди души. В Рен и Марсилия демонстрантите са били около 60 хиляди.

Агенциите отбелязват безпрецедентните мерките за сигурност. Във френската столица са още десетки международни ръководители. Сред тях са британският премиер Дейвид Камерън, министър-председателите на Турция Ахмет Давутоглу и на Испания Мариано Рахой. Пристигна и руският външен министър Сергей Лавров.

По-рано американският министър на правосъдието Ерик Холдър съобщи, че Вашингтон ще бъдат домакин на 18 февруари на среща на върха, на която ще бъдат обсъдени средствата за борба срещу "насилствения екстремизъм в света".

#лидери #Солидарност #марш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »