Мюсюлмански организации зоват за спокойствие относно новите карикатури на Пророка

Мюсюлмански организации зоват за спокойствие относно новите карикатури на Пророка
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мюсюлмански организации във Франция призоваха изповядващите ислям да запазят спокойствие през утрешния ден. Причината е новият брой на сп. "Шарли ебдо". По-рано стана ясно, че в изданието ще има нови карикатури на пророка Мохамед.

Френският съвет на мюсюлманската религия и Съюз на ислямските организации във Франция разпространиха съвместно изявление, в което призовават мюсюлманите "към спокойствие и избягване на емоционални реакции" по повод утрешната поява на карикатура в новия брой на сатиричното списание.

Броят ще съдържа и други карикатури срещу ислямския фундаментализъм.

В същото време френското Национално събрание предстои да гласува продължаването на френската военна мисия срещу "Ислямска държава" в Ирак.

Четири месеца след началото на френската мисия в международната коалиция срещу ислямистите в Ирак френските депутати трябва да се произнесат за нейното продължаване, съгласно конституцията. Това решение идва на фона на терористичните атаки в Париж.

Контекстът на дебатите е много драматичен, особено след разпространения видеозапис на един от нападателите Амеди Кулибали, който обявява деянието си от името на "Ислямска държава".

Очаква се депутатите да подкрепят продължаването на мисията, но въпросът за ресурсите и възможностите на френската армия е сериозен в момента на бюджетна криза и неизползване на армията за защита на националната територия от нови атаки. Засега властите изключват изпращането на сухопътни войски в Ирак.


#Шарли ебдо #карикатури #спокойствие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »