Министър Павлова и трима депутати първи подкрепиха страдащите от хепатит С българи

Министър Павлова и трима депутати първи подкрепиха страдащите от хепатит С българи
Лиляна Павлова, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър Лиляна Павлова и още трима депутати първи подкрепиха страдащите от хепатит С българи. Сдруженията за борба с болестта - „Хепасист“ и „ХепАктив“, изпратиха имейли и писма до всички депутати и министри да се включат в кампанията, споделяйки на личния си профил във Фейсбук поста „Аз съм съпричастен към хората, страдащи от хепатит С“.

„Аз съм съпричастна към хората, страдащи от хепатит С! Информираността, профилактиката и навременното лечение са основни фактори за ограничаване разпространението на болестта в обществото, написа Лиляна Павлова. Затова призовавам всички хора: Изследвайте се! Статистиката сочи, че 90% от заразените, не знаят, че са носители на вируса. Информирайте се! Относно начините на предаване и предпазване от вируса, за симптомите и последствията от болестта. Бъдете отговорни към себе си и към другите!“.

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, народният представител и бивш здравен министър от ГЕРБ Десислава Атанасова и народният представител и заместник-председател на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова също показаха съпричастност.

Димитър Главчев каза, че се надява личния пример, който дават, да предизвика широко обществено одобрение и да се инициира дискусия с цел повишаване на информираността по темата. Десислава Атанасова призова и останалите народни представители, членове и симпатизанти от всички политически партии да се включат в инициативата.

„Повече от 90% от заразените не знаят, че са носители на вируса и не се лекуват. Едва 10% са се изследвали през 2014 година. Време е гражданите да бъдат по-информирани за рисковете на това социално значимо заболяване“, подчерта Даниела Дариткова.

Инициативата ще продължи до 28 януари 2015 година.

#депутати #министър #Лиляна Павлова #кампания #хепатит С #Хепатит #Димитър Главчев #Десислава Атанасова #Даниела Дариткова #здраве #здравеопазване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »