Франция и Великобритания пишат отличен на нов руски филм (видео)

Франция и Великобритания пишат отличен на нов руски филм (видео)
A A+ A++ A

Филмът на руския режисьор Андрей Звягинцев "Левиатан" получи наградата на лондонските кинокритици (London Critics` Circle Film Awards) в категорията "Най-добър чуждоезичен филм". Церемонията се състоя за 35-и път в Лондон.

"Левиатан" е авторска интерпретация на историята на библейския Йов, разказана чрез сюжет от съвременна Русия и препратка към едноименното съчинение на знаменития английски философ Томас Хобс.

Главният герой на филма Николай (Алексей Серебряков) заедно със своята жена Лилия (Елена Лядова) живеe в малък северен град и има автосервиз. Когато кметът се опитва да събори къщата и да конфискува имуществото му, Николай моли за помощ свой стар приятел – адвокат от Москва. Юристът се сблъсква с произвола на местните бюрократи и представителите на Руската православна църква.

Световната премиера на "Левиатан" бе на 67-я кинофест в Кан, където получи награда за най-добър сценарий. Има отличия и от фестивала в Мюнхен, номиниран е за престижната британска награда БАФТА.

"Левиатан" получи "Златен глобус" в САЩ в същата категория преди седмица. Номиниран е за най-добър чуждоезичен филм и за "Оскар".

#критици #Кан #Левиатан #Андрей Звягинцев #филм #кино #Оскар #БАФТА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници