Стотици хиляди чеченци скочиха срещу "Шарли ебдо"

Стотици хиляди чеченци скочиха срещу "Шарли ебдо"
Снимки: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 800 хил. души излязоха на протест в чеченската столица Грозни срещу публикуването на карикатури на пророка Мохамед от френското издание "Шарли Ебдо". На многохилядния митинг президентът на Чечения Рамзан Кадиров заяви, че ислямът е религия на мира и мюсюлманите в Русия няма да позволят да бъдат използвани за дестабилизация на страната.

По данни на местните власти, които призоваха хората да участват в протеста, демонстрантите са били 1 млн. Те скандираха "Аллах е велик", а някои носеха плакати на арабски, изразяващи почитанието им към пророка Мохамед.

Припомняме, че това не е първият протест срещу френското сатирично издание. В понеделник стотици афганистанци изгориха френското знаме и скандираха "Смърт на Франция!" по време на демонстрация в град Джалалабад срещу публикуваните в "Шарли ебдо" карикатури на Мохамед. 

Миналата седмица афганистанските талибани осъдиха карикатурите на пророка Мохамед в новия брой на френското сатирично списание „Шарли ебдо“. Те обявиха, че „новите публикации оскърбяват религиозните чувства на мюсюлманите от цял свят“. 

Корицата на новия брой на сатиричното издание "Шарли ебдо", което излезе миналата сряда, е илюстрирана с пророка Мохамед и е с тираж 3 милиона копия. На нея има изображение на пророка Мохамед, който държи табела с надпис "Аз съм Шарли", под заглавие "Всичко е простено". Фонът е зелен, какъвто е цветът на исляма. 

#Чечня #Шарли ебдо #Мохамед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"