Втори „Лясковец“ ли ни трябва, за да може думите да станат дела?

Втори „Лясковец“ ли ни трябва, за да може думите да станат дела?
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Годината е 2014, а датата 14 март. Лясковец осъмва с изтрели. Психичноболният Петко Петков се е барикадирал в дома си, заедно с майка си. Той е въоръжен и опасен. При опит от страна на спец частите да щурмуват дома на Петков, той успява да убие баретата Емил Шарков и да рани още трима полицаи. Драмата продължава до късния следобед, когато полицаите все пак успяват да обезвредят психичноболния мъж.

Инцидентът доби голям обществен отзвук. Много психолози, експерти, полицаи, вещи и невещи по темата хора се изказаха: Как Петков се е сдобил с оръжието? Защо се е достигнало го нелепото убийсто на Шарков? Прибързана ли е била акция на МВР? - все въпроси, чиито категоричен отговор се търси и до днес.

Близо година по-късно ужасът от Лясковец без малко да се повтори. Друг психичноболен и въоръжен мъж се барикадира в дома си в ж.к. „Горна баня“ вечерта на 22 януари и вдигна органите на реда накрак. Отново имаше изстрели по хора, но оръжието на барикадиралия се бе газово, което е било преправено, за да може да стреля със сачми. Драмата продължи цяла нощ и за щастие този път човешки живот не бе отнет.

Отново не закъсняха и коментарите около новия случай. Вътрешният министър Веселин Вучков посочи, че трябва да се направят промени, за да се промени тази тенденция психичноболни хора да имат достъп до оръжие. По думите му такива хора с психиатрична болест „трябва да бъдат от време на време в изолация от обществото, за да не поставят на риск живота на хората“. Според него Законът за МВР не трябва да се пипа, а по-скоро да се обърне внимание на Закона за здравето.

Психолози пък посочиха, че тежката психична болест може да се обостри дори при най-редовно взимане на медикаменти, поради което е необходимо контролът да е по-сериозен и пациентите непрекъснато да са под грижата на специалисти.

Мнения много. Някои от тях правилни, други не чак толкова... На практика обаче те не се различават много от думите, които бяха изказани преди почти година, след случая "Лясковец". Резлтатът обаче от думите тогава не личи много от днешна гледна точка. А какво ли трябва да се случи, за да може думите да станат дела?! Втори Лясковец?

#Горна баня #психичноболен #Лясковец #думи #ДЕЛА #барикадирал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »