Анкара забрани фейсбук страници с "обиди" към пророка Мохамед

Анкара забрани фейсбук страници с "обиди" към пророка Мохамед
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Достъпът до фейсбук страници да бъде забранен заради „обиди" на пророка Мохамед, това постанови съдът в Анкара, съобщава "Хюриет". Решението на Наказателния съд е взето късно на 25 януари. Достъпът до цялата социална мрежа Фейсбук ще бъде изцяло блокиран, ако решенията за въпросните страници не бъдат изпълнени, категорични са съдиите.

Съдебното решение е предадено на Дирекцията по далекосъобщенията и на Асоциацията на доставчиците за достъп до интернет. Това е организация, която е натоварено с изпълнение на поръчки за блокиране според указанията на Дирекцията по далекосъобщенията.

Според „Ройтерс" този ход е последното усилие на правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, за което се смята, че е с ислямски уклон, да се справи с материали, които се считат за обидни за религията.

Припомняме, че по-рано този месец съдът нареди да бъдат блокирани интернет сайтове с последната корица на списание „Шарли ебдо" с карикатура на пророка Мохамед.

В средата на януари пък печатницата на вестник "Джумхуриет" бе обградена от турската полиция, защото медията разпространи 4 страници с подбрани карикатури от новия брой на "Шарли ебдо" в знак на солидарност с френското сатирично списание, при атаката срещу което загинаха 12 души.

Преди това турската полиция предприе извънредни мерки за сигурност при подготовката за излизане на притурката с карикатурите. Разпространението беше разрешено, след като прокуратурата се убеди, че карикатурите с пророка Мохамед не фигурират в приложението.

#Шарли ебдо #Мохамед #Анкара #Ердоган #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »