Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 27 януари ежегодно се отбелязва Международният ден на паметта на жертвите на Холокоста. На този ден през 1945 г. Съветската армия освободила най-крупният нацистки лагер на смъртта Освиенцим-Биркенау в Освиенцим (Полша). Датата официално е постановена за Международен ден на паметта на жертвите на Холокоста  на 1 ноември 2005 г. от генералната Асамблея на Организацията на Обединените Нации с резолюция 60/7.

Чудовищните последствия от Втората световна война са послужили като тласък за създаването на Организацията на Обединените Нации. Най-важна част на мандата на Организацията, закрепена в нейния Устав, се явява защитата на правата на всички хора без разлика по отношение на раса, пол, език или религия.

След приемането на тази резолюция Генералният секретар на Организацията на Обединените Нации нарече тази особена дата „важно напомняне за имащите всеобщо значение уроци за Холокоста - тази безпрецедентна проява на злото, която не бива просто да се остави в миналото и да премине в забвение”.



Свещен дълг на „Организацията на Обединените Нации е да изкорени ненавистта и нетърпимостта. Ако Организацията на Обединените Нации не води непримирима борба против антисемитизма и другите форми на расизъм, тя ще бъде недостойна пред своята история и ще постави под заплаха своето бъдеще”.

Този ден вече се отбелязва от редица страни, отдавайки почит на паметта на жертвите на Холокоста. Традиционно в Краков, Полша се състои т. н. "Марш на мълчанието", с който се  отбелязва 70-годишнината от освобождаването на бившия концентрационен лагер "Аушвиц".

Участие в церемонията ще вземе и българският президент Росен Плевнелиев. Освен него в марша ще се включат и федералният президент на Република Австрия д-р Хайнц Фишер, кралят на Кралство Белгия крал Филип, федералният президент на Федерална република Германия Йоахим Гаук, президентът на Република Малта Мари-Луис Колейро Прека, министър-председателят на Кралство Нидерландия Марк Рюте, министър-председателят на Кралство Норвегия Ерна Солберг, престолонаследникът на Кралство Норвегия принц Хаакон, президентът на Република Словения Борут Пахор, министър-председателят на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, престолонаследникът на Кралство Швеция принцеса Виктория.

#Холокост #жертви #Краков #резолюция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"