Щулц с непредвидена визита на Ципрас

Щулц с непредвидена визита на Ципрас
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще стане първият европейски ръководител, който ще се срещне с новия гръцки премиер Алексис Ципрас. Визитата е насрочена за 29 януари в 15:00 часа местно време в резиденцията на премиера "Мегаро Максиму" в центъра на гръцката столица.

Това посещение не фигурираше в програмата на Щулц, която бе публикувана в интернет. Според нея по същото време той трябваше да изнесе реч пред министрите по европейските въпроси в Брюксел.

Според агенция АНА, която се позовава на източници от СИРИЗА, Шулц има намерение да разговаря с Ципрас за преговорите между Гърция и нейните кредитори и да си състави собствено мнение за позициите на новото гръцко правителство.

Според програмата на Шулц той има срещи в петък (30 януари) в Страсбург с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Френският президент от своя страна покани Ципрас скоро да посети Париж.
Шулц посочи вчера в комюнике, че избирането на Ципрас е голяма промяна за Гърция и има значение за Европа.

"Премиерът редовно казваше по време на своята предизборна кампания, че има намерението да дискутира различни аспекти на споразумението с тройката кредитори на страната му. Ние сме нетърпеливи да дискутираме с него", каза Шулц.

Той припомни, че ЕП е отворен за всякакви обсъждания, но дискусиите трябва да почиват на взаимен интерес и доверие и че сключените споразумения трябва да се спазват заради стабилността на страната и на ЕС.

#Мартин Шулц #Алексис Ципрас #визита #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"