Експерти: Пенсионната реформа означава "Не се надявайте да имате пенсия!"

Експерти: Пенсионната реформа означава "Не се надявайте да имате пенсия!"
Мира Радева
A A+ A++ A

Социологът Мира Радева отсече, че промените в пенсионната система означават "Не се надявайте да имате пенсия!". В сутрешния блок на Нова телевизия в четвъртък бившият социален министър Иван Нейков пък бе на мнение, че няма цивилизована държава в момента, която да е с нашата пенсионна система. 

"Средностатистически разликата в модела на българското семейство е 5 години между мъжа и жената. Сега обаче тази разлика е "удар в гърба", защото така се обещава бедност на пенсионерките, които ще работят по-малко и ще имат по-малки пенсии", поясни още Нейков.

От своя страна финансовият експерт Мика Зайкова обясни, че по сегашната логика мъжете трябва да се пенсионират около 70-те, а то не е така, което говори за дискриминация по отношение на жените. Тя е на мнение, че пазарът на труда ще изхвърли жените над 60 години, защото няма да могат да си завършат стажа за пенсия. "Става въпрос преди всичко за качество на живот - сравнете пенсионерите у нас и в чужбина", категорична бе тя.

По мнение на Нейков обаче колкото по-бързо се изравни стажа за мъже и жени за пенсия, толкова по-добре за жените и за системата. Все пак обаче, и той призна, че е публична тайна, че жените получават по-малки заплати, но са по-добри студенти и учат по-добре, а получават по-ниски постове.

"По-ниската заплата с по-малкия стаж гарантира по-ниската пенсия и бедност на старини", отново обясни бившият министър.

 

#Мира Радева #Иван Нейков #Мика Зайкова #пенсии #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"