ЕК: Желю Желев ще остане в историята не само на България, но и на Европа

ЕК: Желю Желев ще остане в историята не само на България, но и на Европа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Желю Желев ще остане в историята не само на България, но и на Европа. Това се казва с съболезнователен адрес от Европейската комисия към България по повод смъртта на бившия президент Желю Желев.

„C прискърбие научих за смъртта на д-р Желю Желев. Той ще остане в историята не само на България, но и на Европа, като първият демократично избран български президент, положил основите на демократичното управление в страната и посочил курса на европейската й интеграция в особено тежки за нея времена“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Д-р Желев беше убеден европеец, силно вярващ в най-големите европейските и морални ценности – мир, солидарност, разбирателство. Той си отиде, но неговото наследство остава и ще продължи да вдъхновява поколения български и европейски граждани.

От името на Европейската комисия както и от моето собствено име, изразявам дълбоки съболезнования на семейството на д-р Желев, както и на целия български народ“, се казва още в изявлението.

ДНес (1 февруари) е обявен ден на траур в България в памет на презиента д-р Желю Желев. Националните флагове на държавните институции са бъдат свалени наполовина.
В този ден България ще се прости с първия демократично избран президент на България (1990-1997 г.) д-р Желю Желев. Поклонението ще започне в 12:00 часа в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата. Опелото ще бъде отслужено от българския патриарх Неофит.

Най-високопоставените гости от чужбина, които ще присъстват на траурната церемония, са държавните глави на Македония - Георге Иванов, на Албания - Буяр Нишани, и на Косово - Атифете Яхяга.

Бившият президент на Румъния Емил Константинеску също ще присъства на траурната церемония в София, макар по време на мандата си да работи с наследника на Желев - Петър Стоянов.

Президентът д-р Желю Желев почина на 30 януари внезапно, месец преди да навърши 80 години.

#президент #ЕК #поклонение #Желю Желев #траур

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »