Хиляди се прощават с президента Желю Желев

Хиляди се прощават с президента Желю Желев
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди мъже и жени се стекоха около катедралния храм-паметник Александър Невски, за да се поклонят пред тленните останки на президента Желю Желев.

Държавни и правителствени ръководители, общественици и дипломати също отдават почит на първият демократично избран президент на България.

Това е първият случай опелото на български президент да се извършва в патриаршеската катедрала.

Опелото ще бъде отслужено от патриарх Неофит, след това прощално слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев.

Държавният протокол на България изисква погребение на президент да се прави с държавни почести.
Елементите на траурната церемония включват обявяване на време за поклонение на граждани в присъствието на почетен военен караул в зала "Света София", когато залата е предоставена за тази цел от ръководството на Народното събрание; полагане на венци в залата; обявяване на време за поклонение на официалните лица; траурно слово или слова; осигуряване на почетен граждански караул от официални лица с траурни ленти на лявата ръка; поднасяне съболезнования на близките; подписване в траурната книга.

След края на гражданското поклонение се организира официален кортеж до мястото на погребението.
Най-вероятно покойният президент Желю Желев ще бъде погребан в Боянските гробища близо до дъщеря си Йорданка, тъй като близките му са пожелали погребение в тесен семеен кръг.

Сред присъстващите на поклонението са президентите на Македония и Косово са там, бившият румънски президент Емил Константинеску, Симеон Сакскуборготски и съпругата му. Очаква се да присъстват премиерът Бойко Борисов, Кристалина Георгиева, Маргарита Попова, Йорданка Фандъкова,, главният мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи, президентите Георги Първанов и Петър Стоянов, както и председателстващият на Босна и Херцеговина, началникът на кабинета на полския президент, заместник председателят на парламента на Украйна.

 



#Желю Желев #поклонение #опело #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »