883 бебета ин витро през 2014 - рекорд!

883 бебета ин витро през 2014 - рекорд!
A A+ A++ A

Общо 883 бебета ин витро са се родили у нас през 2014 г., каза д-р Мария Георгиева, директор на Център за асистирана репродукция (Фонд Ин витро). Тя прави уговорката, че данните са обобщени от годишните отчетни доклади на лечебните заведения, които работят по договор с центъра.

Миналата година е рекордна по броя на ин витро бебетата, като от центъра са работили с договор с 30 лечебни заведения в цялата страна.

Държавата финансира три ин витро опита

и отпуска до 5 000 лв. за един опит ин витро.

Фонд Ин витро, който днес празнува 6 години от основаването, съвместно с фондация "Искам бебе" и сдружение "Зачатие" направиха първото по рода си "Голямо преброяване на бебетата ин витро". На концерта имаше над 300 деца и родители, специалисти в областта на асистираната репродукция и представители на неправителствения сектор.

Сред тях бе и Десислава, която има 3- годишен син Мишо роден благодарение на метода. Младата жена каза, че е сред късметлиите,

защото успяват от първия опит

Тя сподели, че не е било трудно, защото имали голямо доверие в лекаря, с когото са работили - д-р Георги Стаменов.

"Знаехме предварително, че и двамата имаме проблеми, чакането също по самата процедура също не беше много, тъй като 8 месеца след подаването на документите към Фонд Ин витро станаха нещата", посочи тя.

Деси не се е замисляла преди да направи опита и за миг. Взели са единодушно решението в семейството.

#бебета #бебе #ин витро #доктор #родени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"