Режисьор от Мавритания грабна френския "Сезар"

Режисьор от Мавритания грабна френския "Сезар"
Снимки:EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

40-та френска награда за кино "Сезар", сравнима с холивудския "Оскар", за първи път отиде в ръцете на творец от африканския континент. Мавританският кинорежисьор Абдерахман Сисако бе ненадминат с вълнуващата лента  "Тимбукту", посветен на трагичните събития в Мали през последните години.

Мавританският филм триумфира в 7 номинации, включително и за главния приз – за най-добър филм, подчертават медиите.

Церемонията се състоя в парижкия театър "Шатле". Филмът получи "Сезар" и за най-добро звуково оформление, операторска работа, филмова музика, монтаж и сценарий. Сисако получи и "Сезар" за най-добър режисьор. Той стана първият представител на Африка, удостоен с тази престижна награда. Филмът му е номиниран и за тазгодишните "Оскари" в категорията "най-добър филм на чужд език".

Призът за най-добра мъжка роля получи 25-годишният френски актьор Пиер Нинеу за образа на моделиера Ив Сен-Лорана в едноименния биографичен филм на режисьора Джалил Леспер. Наградата за най-добра женска роля отиде при 25-годишната Адел Анел заради ролята й в комедията на Тома Кайе "Изтребители".

Кристън Стюарт стана първата предствителка на САЩ, която получава френския "Сезар" - актрисата бе удостоена с наградата за най-добра поддържаща роля.

И друг известен американец взе награда - за принос в световното кино. Този "Сезар" отиде у актьора и режисьор Шон Пен.

#Сезар #Мали #Шон Пен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »