Без нов дълг фалираме, смятат финансисти

Без нов дълг фалираме, смятат финансисти
A A+ A++ A

Държавата ще фалира, ако новият дълг не се гласува от парламента, каза икономистът Владимир Каролев пред Нова тв. Бившият финансов министър, сега банкер, Стоян Александров подкрепи този извод с числа от бюджета.

Новият заем от 16 млрд. лева, поискан от управляващите, ще бъде ратифициран от Народното събрание, въпреки разгорещените дебати, убедени са двамата експерти.

След като вече 7 години живеем на дефицит, тъй като приходите в бюджета са по-малко от разходите, няма от къде да се покрие разликата, освен с нов дълг, обясни Каролев. Затова няма никакво съмнение, че парламентът ще подкрепи Горанов, след като стана ясно, че той е отговорил на всичките им въпроси.

12 милиарда лева от дълга ще отидат за рефинансиране на стар дълг, а останалите - за дефицити. Каролев припомни, че всяка година бюджетът изисква 3-годишна рамка.

Стоян Александров цитира Закона за публичните финанси, който задължава правителството да приеме бюджетна прогноза. Тази година, когато разглеждаха Бюджет 2015, те обсъждаха прогноза за 2015-2017 г. , даде пример Александров и припомни, че за 2015-та предвиденият дефицит е 3%, за следващата - 2,5%, а за 2017г. той да достигне 2%.

„Благоприятното сега е, че лихвените нива в световен мащаб са на исторически ниски нива. Ако политиците решат да направят бюджет с излишък, ще имаме намаляване на дълга, няма да го увеличаваме”, посочи Александров.

Грешката на финансовия министър Владислав Горанов е, че не обиколи парламентарните групи и не им обясни точно за какво става въпрос. Не каза какво е записано в Договора за мостовия заем от декември миналата година, едва сега това се вади на светло, коментира още Каролев.

#дълг #бюджет #Владимир Каролев #Стоян Александров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »