След прошка започва Великият пост

След прошка започва Великият пост
A A+ A++ A

В днешния ден за всеопрощение патриарх Неофит даде прошка за Сирни Заговезни в митрополитския храм “Света Неделя”. Негово Светейшество поиска прошка от хората в храма и им даде благословията си.

На влизане в храма пред БНТ дядо Неофит отправи специално поздравление и пожела на хората да отворят сърцата си за искрена прошка и с миролюбие да градят своето ежедневие и своя живот.

"Прошката е много силен момент, особено когато сме отчели нашите грешки и пред хората, и пред Бога. Това е най-доброто, което можем да постигнем в своите взаимни отношения", каза патриярхът.

От 23 февруари започва Великият пост.

Той започва седем седмици преди Великден, който тази година е на 12 април. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни. С него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Исус Христос, неговите страдания, смърт и погребение. Християните чистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово.

През целия пост риба се разрешава два пъти - на Благовещение 25 март, (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница (Цветница).

След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба.

В основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна. Именно въздържанието, а не изнемогата на тялото, затова всеки трябва да съизмери своите сили, своята подготовка и готовност да пости с правилата за спазване на постите, както сочи Православната църква.

Постът е аскетичен подвиг, изискващ подготовка и постепенност. Необходимо е постенето да започва постепенно. Отначало се започва с въздържание от блажна храна в сряда и петък през цялата година. Желаещите да постят трябва да се посъветват с опитен духовник, да му разкажат за духовното и физическото си състояние и да го помолят да благослови поста.


#пост #прошка #Великден #патриарх #Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"