Франция изпраща самолетоносач в Ирак за борбата срещу джихадистите

Франция изпраща самолетоносач в Ирак за борбата срещу джихадистите
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Франция изпраща самолетоносач в Персийския залив, за да подсили военната си сила в борбата срещу Ислямска държава в Ирак.

Няколко дни след атаката в редакцията на „Шарли ебдо“ президентът Франсоа Оланд обяви, че ще изпрати самолетоносача Шарл дьо Гол в Близкия изток, като част от коалицията срещу екстремистите, съобщава Фокс нюз.

Военните самолети ще започнат операции от самолетоносача Шарл де Гол в понеделник, като се очаква и френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан да направи посещение, посочва френски военен представител.

Френски медии съобщават, че около 2000 военнослужещи са на борда на превозвача, а той е придружен още от една подводница, фрегата за въздушна отбрана и британска фрегата за борба срещу подводници.

Франция е сред най-активните участници в коалицията, които извършват редовни въздушни удари на джихадистите в Ирак.

В същото време стана ясно, че на 6 френски граждани са конфискувани паспортите, тъй като са планували пътуване до Сирия. Това обяви източник от френската полиция. За първи път се предприема подобно действие като част от борбата срещу тероризъм.

През ноември бяха приети няколко законови поправки. Една от тях бе правото да се конфискуват паспорти на френски граждани, които напускат страната, за да се присъединят към джихадистки групировки в Близкия изток.

Според източника 6-мата французи „съвсем скоро“ са щели да заминат за Сирия. Техните паспорти и идентификационни документи са конфискувани за 6 месеца. След като изтече този период мярката може да бъде удължена.

Около 1400 души, които са от Франция са се присъединили към джихадистите в Сирия и Ирак или плануват да го направят, заяви миналия месец министър-председателя Мануел Валс.

"Около 40 други случая в момента се разследват", допълни източникът.

#ислямска държава #Франция #екстремисти #самолетоносач #паспорти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"