Лиляна Павлова: С парите за саниране не купуваме телевизори на собствениците

Лиляна Павлова: С парите за саниране не купуваме телевизори на собствениците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България бе единствената страна от Европейския съюз, която няма програма за промяна на облика на панелните жилища. През 2005 г. бе приета програма, но тя бе само описание на нуждите на жилищния фонд, без тенденция за реализация. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на представяне на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тя настоя да не се спекулира с темата и да се подвеждат собствениците. Павлова уточни, че във всяка община тече разяснителна кампания, защото програмата е децентрализирана. 

„В България панелните жилища и тези от стоманобетонен тип са 1 120 000. В тях живеят около 3 млн. българи. 98% от собствеността им е частна, което прави предизвикателството още по-голямо - частните собственици да се обединят и да управляват тази собственост“, коментира министър Павлова.

Тя уточни, че откакто е създадена програмата вече имаме 41 сгради, коиго са подали документи в Българската банка за развитие - 22 имат договори, а другите ще сключат в следващите дни. За по-малко от 3 седмици, има почти 30 одобрени договора, а регистрираните сдружения са над 40.

Лиляна Павлова съобщи също, че след като Европейската комисия размрази плащанията по ОП "Регионално развитие", са наредени първите 52 млн. евро. Това означава, че тай-късно до средата на март очакваме и последния сертификат с приспаднатите финансови корекции или още 92 млн. евро, които ще бъдат възстановени.

Министърът уточни също, че финансирането включва санирането на сградата с изолация, смяна на дограмата, ремонт на стената в апартамента на собственика, която е пострадала при смяна на дограмата, укрепване на сградата, ако се нуждае от такова, ремонт на покрива и всякакви дейности по фасадата и общите части за подобряване на енергийната ефективност.

Лиляна Павлова настоя да не се спекулира, че финансирането се отнася за ремонт на жилищата, закупуване на хладилници, печки и телевизори, нито пък подмяна на стари асансьори. Тя подчерта, че е имало редица опити да се дезинформират гражданите от страна на политици, като им е казано, че ще им сменят асансьорите с такива втора употреба. Също така, че няма да плащат данъци, защото са със санирани жилища. Павлова уточни, че данъците са по-ниски само на онези собственици, които сами са си платили санирането.

#Лиляна Павлова #Павлова #саниране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници