Просветният министър отрече религията като задължителна в час

Просветният министър отрече религията като задължителна в час
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Просветният министър проф. Тодор Танев не приветства идеята за религията като задължителен предмет в училище, но за сметка на това застава твърдо зад идеята за гражданското образование като отделен предмет. Това стана ясно от неговите думи на дискусия за гражданското образование, организирана в парламента от Реформаторския блок в понеделник.

Той определи като много дълъг и тежък разговора за религията като задължителен, а не свободноизбираем предмет. Това е въпрос на много политически и експертен анализ. Аз лично не съм убеден, че трябва да бъде задължителен, смята Танев.

По време на самата дискусия шефът на МОН обяви, че, що се отнася до гражданското образование, и родителите са важен фактор, но „учителят е великата инстанция №1". Нужна е решителна, но не революционна промяна в гражданското образование у нас, като за няколко години, поетапно, то трябва да се адаптира към българската културна система, гласи визията на Танев.

Несъгласие по темата обаче изрази шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Около виждането й се обединиха и някои неправителствени организации. Според Такева още от детската градина се учат предмети като родинознане, които в определени аспекти разглеждат гражданското образование, но, въпреки тях, сме настроени нихилистично към държавата и институциите. На този етап не е нужен нов, отделен предмет, а изчистване на вече съществуващите учебни дисциплини - ясно, достъпно и осъвременено съдържание, смята Такева.

По повод оценката 4,50, която РБ постави на всички министри, Танев обяви, че тя дотук е на нещо, което не е цялостно и е трудно подлежащо на оценяване. Аз не бих писал в момента оценки, аргументира се професорът.

#Тодор Танев #МОН #Янка Такева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"