Разкриха самоличността на екзекутора на „Ислямска държава“

Разкриха самоличността на екзекутора на „Ислямска държава“
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разкрита е самоличността на джихадиста от „Ислямска държава“, който се появява във видеата с показни екзекуции на групировката. Според властите във Великобритания неговото име е Мохамед Емвази, на около 25 г., съобщава Би Би Си.
Младият мъж е  роден в Кувейт, но има и британско гражданство. Според службите за сигурност той е живял в Западен Лондон, от където вероятно идва и акцентът му. Именно по него той е бил разпознат. Заради акцентът му британските медии го кръстиха "Джихадиста Джон".

Емвази е бил отгледан в семейство от средната класа в Лондон той е изучавал компютърно програмиране в университета в Уестминстър.

Един от най-добрите приятели на ислямиста заяви категорично пред медиите: „Нямам съмнения, че това е Мохамед. Той беше като мой брат. Уверен съм”. Асим Куреши от правозащитна организация, който е контактувал често с Емвази, също вярва, че това е Джихади Джон.

Джихадистът вероятно се е присъединил към ИДИЛ през 2012 г., когато е избягал в Сирия. Според разследващите той е поддържал контакти и с мъж, който е бил свързан с джихадистката групировка "Ал Шабаб", действаща в Сомалия.

Първото появяване на Емвази беше във видеото с обезглавяването на американеца Джеймс Фоли, но по-късно се предполага, че се е появявал и във видеата с убийствата на журналиста Стивън Сотлов, британския хуманитарен работник Дейвид Хайнес, шофьора на такси Алън Хенинг, както и американския хуманитарен работник Абдул-Рахман Касиг.

Той се появи за кратко и в клиповете, които показаха обезглавяванията на японските заложници Харуна Юкава и Кенджи Гото.

Заложниците, успели да се спасят от ръцете на групировката, твърдят, че Джихади Джон е един от тримата, охранявали пленниците. Те кръстили похитителите си Джон, Ринго и Пол, а тримата заедно станали известни като „Бийтълс”-ите.

#джихадист #ислямска държава #самоличност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"