По колко часа трябва да спим, за да се чувстваме добре

По колко часа трябва да спим, за да се чувстваме добре
Снимка: synovnik.blogspot.com
A A+ A++ A

Чувствате ли се замаяни? Не може да спрете с прозявките? Може би не се наспивате достатъчно добре? Другата причина за тези симптоми може да е прекаляването със съня. Двете са еднакво лоши за организма ви, съветва сайтът По женски.

Ето как да разберете от колко сън имаме нужда:

1. Хигиената на съня! Ако спите, но спите лошо, будите се, въртите се и прочие, то трудно можете да разберете колко здравословно спите. За да разберете от колко часа сън имате нужда, трябва да започнете да спите качествено.

Основни съвети са спането при изгасени светлини и спуснати завеси. Може да ползвате маска за сън. Пълната тъмнина е важна. Няколко часа преди сън не трябва да хапвате и да тренирате. Същото се отнася и за алкохола. Не трябва да правите нищо, което впряга ума ви преди сън. Електрониката трябва да бъде спряна, защото тя държи мозъка ни в будно състояние. Никакви цигари, кафе и прочие.

2. Проверете средната доза сън, от която имате нужда според възрастта и здравето си. Това може да не е перфектната рутина, но е добро начало.

Новородените деца имат нужда от 14-15 часа сън, проходилите деца имат нужда от 12-14 часа сън. Когато децата започнат да ходят на училище, дозата пада до 9-10. Тийнейджърите се чувстват добре при 8-9 часа сън. Възрастните имат нужда от 6-8 часа. Бременните жени може да са по-сънливи, а най-възрастните хора имат нужда от някоя друга допълнителна дрямка към нормалната доза сън на възрастните.

Ако страдате от сънен дефицит, то може да имате нужда от повечко сън докато наваксате.

3. Направете тест за нуждите Ви от сън. От графика и определени индивидуални особености зависи нуждата Ви от определено количество сън. Ето една подходяща стратегия, която ще Ви помогне във влизането в режим.

Започнете да се будите в едно и също време през всеки ден в седмицата. Няма значение часът на ставане, който ще си изберете. Единственото условие е да не трябва да ставате по-рано от уречения час. Например, ако сте си избрали 9 часа сутринта, а във вторник майка Ви става в 8, то по-добре часът да бъде осем. Запомнете, това не е за винаги, а просто докато трае експеримента.

Нагласете алармата си за този час и ставайте стриктно, дори ако трябва да е на сила. Щом чуете звънящия часовник, то трябва да станете, а не да натискате бутона за отлагане на алармата.

Вечер трябва да си лягате в момента, в който се почувствате изморени. Не стойте будни, ако Ви се спи. Лягайте в по-разумно време, дори да не сте толкова изморени. След около 2 седмици тялото Ви ще знае, че трябва да става в определен час. Това ще го накара да започва да се чувства изморено в момента, в който трябва да заспите, за да спите достатъчно дълго преди да станете в зададения час.

4. Слушайте тялото си! Може да откриете, че имате нужда от 3 до 12 часа сън. Ако спите малко и се чувствате добре, то никой не може да ви каже обратното. Няма доказателство, което да показва на 100%, че трябва да се спи по 8 часа. Някои хора спят на сила повече от колкото имат нужда, защото всички говорят това. Това им действие може да доведе до безсъние.

#Сън #спане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"