Имаме нужда от (малко) вълшебство днес!

Имаме нужда от (малко) вълшебство днес!
Снимки: Форум Филм
A A+ A++ A

Приказката на Шарл Перо за красивото, добро момиче, наречено Пепеляшка, е стара като света. Във времена като днешните обаче, тази вълшебна история често приема причудливи форми, които повече отблъскват, отколкото носят наслада за сетивата.

Все пак, щом си говорим за адаптация на „Дисни“, няма две мнения. Вълшебствата, красотата и ефектите са на високо ниво – точно толкова, за да напълнят сърцето и очите за два часа.

А в рамките на два часа се сбъдват желанията не само на малки, но и на големи. Защото всеки от нас иска щастлив край, иска доброто да победи и всички да са честити завинаги, а ако всичко това е превъзходно пресъздадено на екран, тогава магията наистина може да ни зарази.

Имало едно време...

Историята проследява съдбата на малкото момиче Елла (в ролята е познатата ни от „Имението Даунтън“ Лили Джеймс), което не е родено принцеса, но притежава най-ценния дар – любящи родители и щастливо семейство. Случва се така обаче, че майка й умира и детето остава под грижите на баща си – пътуващ търговец. След години момичето пораства, но бащата има нужда от партньор в живота си и така в къщата се настанява злата мащеха с двете си дъщери.
Тук трябва да отдадем заслуженото на брилянтната Кейт Бланшет, която с такъв финес пресъздава злобата и завистта на мащехата, че няма начин да не повярваме на красивите й сини очи, пълни с ненавист.

Всъщност филмът предлага едно премерено благородство, в което дори злобните не са толкова злобни, а всичко се случва с такова изящество и лекота. Няма крясъци, няма скандали, няма жестокост, но е достатъчно да бъде несправедливо, за да възникне проблемът на Пепеляшка.

Кое е новото в лентата на Кенет Брана?

Изключително силен мотив в адаптацията на режисьора Кенет Брана, и това, което го отличава, е скромността на Пепеляшка. Да, ще кажете, това е мотив при всички приказки. Но в този филм обаче, Елла среща Принца в гората, като до последно не подозира, че той е именно ПРИНЦ. Точно тази липса на сянка за меркантилност у нея (Елла остава с впечатление, че той е чирак в двореца) я прави истински пример за подражание не само за малките момиченца днес. 

И точно затова обичаме „Дисни“ - за тези загатнати послания, които значат толкова много, а всъщност проличават в дребните на вид жестове.

И накрая, но не на последно място – Принцът!

Вероятно феновете на „Игра на тронове“ веднага ще разпознаят Ричард Мадън в ролята на Принц Кит. Харизматичен и галантен, той вдъхва в ролята на принца и нещо повече от просто красива обвивка – той отказва да се ожени по сметка, макар малкото му кралство да го изисква. Мадън, в ролята на Кит, въплъщава всички качества на идеалния мъж – романтичен, настоятелен, жертвоготовен и дотолкова по момчешки наивен, че да иска брак с момиче, което е видял веднъж в гората. Мъж, който слуша само сърцето си и не се страхува да претърси цялото кралство за една жена. Въпреки всичките си съветници и политици.

И заживели щастливо...

Всеки има нужда от поне малко вълшебство днес. Всеки има нужда от щастлив край. Вземете своята доза магия, макар и само за два часа...

#Пепеляшка #Лили Джеймс #Имението Даунтън #Кейт Бланшет #Дисни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »