Сър Тери: Да избереш да умреш (Видео)

Сър Тери: Да избереш да умреш (Видео)
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

"Възнамерявам да умра седнал в креслото си в градината, с чаша бренди в едната ръка и с iPod с Томас Талис в другата. Но понеже все пак това е добрата стара Англия – ако завали дъжд, ще се прибера в библиотеката. Моята форма на алцхаймер се проявява като проблеми със зрението и затруднена ориентация дори за неща като закопчаване на ризата. Виждам нещата с очите си, но мозъкът ми отказва да ги възприеме. Много е дзен.

Въображението, не интелигентността, ни прави хора."

Това написа сър Пратчет, когато обяви, че е болен от Алцхаймер преди години. А сред страниците на великолепните творби на британския автор можем да прочетем и следното: "Ако се съмняваш какво да правиш, избери живота…"

Колкото и да обичаше живота обаче, на 12 март болестта го повали на 66-годишна възраст. Това е повод да припомним и акцентираме върху филма на Би Би Си 2 – Шотландия, от 2011 година: „Тери Пратчет: Да избереш да умреш” (Terry Pratchett: Choosing to Die ) на режисьора Чарли Ръсел. 

Документалната творба е носител на няколко много престижни награди, като сред тях са BAFTA, Emmy и призът на Кралското телевизионно общество на Великобритания. „Да избереш да умреш” впечатлява по един многоаспектен начин и категорично фокусира съзнанието към задълбочени анализи, в това число не само от погледа на етичното.

Темата, която засяга е проблемът за осъзнатата, желаната, хуманна евтаназия на хора, които се намират в терминална фаза на тежко заболяване и/или са в непреодолими обстоятелства на живот.

Документалният филм „Да избереш да умреш” на Чарли Ръсел в екип със сър Пратчет акцентира на уважението към гражданската свобода и автономността на индивидуалната личност, особено когато става въпрос за взимане на решение за собствения живот, тяло и битие.

#Тери Пратчет #евтаназия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"