България отново на поход за азерски газ

България отново на поход за азерски газ
Президентите на България и Азербайджан присъстват на подписването на меморандуми за сътрудничество между двете държави през ноември 2009 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Георги Първанов ще замине на двудневно официално посещение в Азербайджан в понеделник по покана на президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Акцент в разговорите ще бъде сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката, предаде агенция „Фокус“.

Двамата държавни глави ще обсъдят възможността за газови доставки от Азербайджан за България от един милиард кубични метра годишно.

След срещата си с Алиев в Баку от 21 септември министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че каспийската страна може да осигурява на България 1 млрд. куб. м природен газ годишно извън обемите, които Азербайджан вероятно ще предоставя за Набуко. За целта обаче трябва България да завърши проекта за междусистемни газови връзки с Гърция или да създаде такъв с Турция.

Тогава Трайков заяви, че амбицията на българското правителство е газопроводът между България и Гърция, благодарение на който ще се извършват доставките на каспийски и средиземноморски природен газ, да бъде изграден до 2013 г.

До края на годината ДЕПА и „Булгаргаз“ ще сключат дългосрочно споразумение за взаимодействие при доставките на природен газ в случай на криза.

„В България ще бъдат доставени 1 млрд. кубически метра природен газ. Това е ресурс, който можем да задействаме в нашата икономика или да реализираме на други пазари“, подчерта Георги Първанов на пресконференция в петък.

Президентите на България и Азербайджан ще обсъдят и теми по регионални и международни въпроси.

В присъствието на държавните глави ще бъдат подписани двустранни документи в областта на социалната политика, класифицираната информация и между външните министерства на двете страни. По време на визитата ще бъде подписан договор за сътрудничество в обучението и изследванията между Университета за национално и световно стопанство в Република България и Азербайджанския държавен икономически университет.

Българският държавен глава ще награди азербайджанския президент с най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ – с лента, за неговите изключително големи заслуги за развитието и сътрудничеството между България и Азербайджан.

В делегацията на Георги Първанов са министрите на икономиката Трайчо Трайков и на труда и социалната политика Тотю Младенов, и заместник-министърът на външните работи Константин Димитров.

Илхам Алиев смята, че най-логичният път на азерския газ към България минава през Турция. В момента Азербайджан води преговори с нея за условията на транзитиране на количества природен газ през нейната територия. След сключване на транзитното споразумение газът за България ще е налице.

През 2010 г. президентът Георги Първанов и Илхам Алиев постигнаха съгласие за доставки на природен газ от Азербайджан за България и сложиха началото на проекта. След изграждането на необходимите газови връзки с Гърция или Турция, той може да бъде реализиран на сто процента.

#Георги Първанов #Илхам Алиев #Азербайджан #България #президент #Трайчо Трайков #министър на икономиката #министър #Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #Гърция #Турция #Баку #енергетика #природен газ #орден „Стара планина" #газ #заместник-министър на външните работи #Константин Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"