Софиянци отправиха поглед към "изчезващото" слънце (СНИМКИ)

Софиянци отправиха поглед към "изчезващото" слънце (СНИМКИ)
снимки: Novinite.bg
A A+ A++ A

Софиянци проявиха голям интерес към днешното слънчевото затъмнение. Над 100 души - малки и големи се събраха в градинката на НДК, за да наблюдават как слънчевият диск се закрива от лунната сянка.

Макар че днес времето не е много благосклонно към професионалните астрономи и любителите, все пак облаците се отдръпнаха за малко, за да може хората да успеят да видят природния феномен.

Доста от присъстващите се бяха сериозно подготвили, за да наблюдават затъмнението. Въоръжени с телескопи и професионални фотоапарати търпеливо чакаха природния феномен.

За някои от присъстващите обаче обстановката не беше повод за притеснение, а напротив. Група деца дори се оказаха доста гладни.

Други любители на затъмнението пък предпочетоха да се отдалечат от тълпата и да наблюдават небето сами.



Покрай слънчевото затъмнение се появиха и находчиви търговци. Неподготвените минувачи можеха да си купят специални очила или ленти, през които да наблюдават „изчезващото“ слънце. Освен това имаше и доста материали за самото затъмнение, както и лунен календар.

Освен професионални астрономи, имаше и доста ексцентрични.

Някои пък се оказаха доста уморени от взирането в небето и решиха да си починат...

Освен за хората пред градинката на НДК, затъмнението се оказа интересно и за случайни минувачи.

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) е в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви, съобщават от БАН.

Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана от там ще е 2 минути и 46,9 секунди, а частичното затъмнение ще продължи близо 4 часа и 10 минути.

Първото слънчево затъмнение за 2015 започна точно в 10:42 ч. Максималната фаза бе в 11 часа 49 минути и 5 секунди. 53% от слънчевия диск ще бъдат скрити.

За София частичното затъмнение ще продължи 2 часа и 16 минути.

#слънчево затъмнение #слънце #софиянци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"